Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване в Столична община,

...
Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване в Столична община,
Коментари Харесай

Дончо Барбалов: През идните месеци ни предстоят трудни срещи с инфлация и с нарастващи цени

Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и опазване на здравето " в Столична община, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "  

В петък, на 9 септември, следва публично разискване за доклада за осъществяването на бюджета на Столична община за миналата 2021 година. Г-н Барбалов, какви са параметрите на бюджета, които ще бъдат обсъждани с жителите?


Отчетът демонстрира едно много положително осъществяване на бюджета на общината за 2021 година. Както знаете, общината е може би втората по величина финансова конструкция в страната след страната. Имаме 60 второстепенни разпоредители, в това число регионите, които са независими от финансова позиция, театри и други институции, в това число 441 третостепенни разпоредители. Така че цялата ни конструкция са към 500 единици. Бюджетът за предходната година беше в размер на 2 065 000 000 лв.. Отчитаме 100% осъществяване на общинските доходи и много добра събираемост както от налози, по този начин и от общински такси.

Международната рейтингова организация Standard & Poor`s неотдавна удостовери кредитният рейтинг на столицата. Какво значи това за София? Какви са изгодите на града от този рейтинг?

Това е едно извънредно положително самопризнание за триумфа на екипа на госпожа Фандъкова и на финансовото направление през миналата година. На процедура това, което организацията прави, регистрира, че през 2021 година сме се справили извънредно добре с коронавирус провокациите както в регулирането на приходите на бюджета, по този начин и в надзор върху разходната част на бюджета. Отчита се също нещо, за което всички софиянци би трябвало да се гордеем, че въпреки всичко столицата е водеща в икономическото развиване на страната. Голямата стопанска система на страната е тъкмо столичната стопанската система. Това също е един добър фактор, който дава учредения за капиталовия рейтинг на Столична община, който за поредна година е еднакъв на този на страната. Така че всички софиянци би трябвало да се гордеем с това самопризнание както за работата на общината, по този начин и за работата на всеки, който живее в този град и способства за неговото развиване.

Преди десетина дни Столична община пусна на своя уебсайт нови обществени регистри, които към този момент са налични за всички, за всички софиянци. Какви информации могат да се вършат посредством тях?

Да, това е извънредно забавна информация, която е разполагаем на всеки онлайн. Това са два действително записва: единият указател за общинската благосъстоятелност, другият е указател с информация за всички покупко-продажби, които общината е сключвала от 2008 година насам. Регистър за общинска благосъстоятелност се поддържа благодарение на районните администрация, които вкарват информация за общинските парцели, и там всеки, който се интересува, може да търси, да намира информация дали даден парцел е предан чартърен, дали има акт за общинска благосъстоятелност, кои са общинските парцели в избрани региони, по адреси може да се търси. Има ужасно доста и потребна информация за всички хора, които са дейни в своето отношение към града. А що се отнася за Регистър за общинската благосъстоятелност, там има подробна информация кой парцел по кое време е отчужден, по кое време е продаден, и всеки, който се интересува, би могъл да види, да направи информация и да е осведомен с имотното положение на общината.

Г-н Барбалов, предстоят ни избори наесен. Какви са вашите упования?

Моите упования са хората да гласоподават с разсъдък, да гласоподават за това да имаме едно устойчиво ръководство, тъй като през идните месеци ни предстоят сложни срещи с инфлация, с възходящи цени. И доста значимо е всички като нация да се обединим, да излъчим едно устойчиво ръководство, с цел да можем дружно да се преборим със задаващите се стопански провокации пред нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР